Op maandagavond 29 februari 2016 vond er een Sport Debat plaats in theater De Nieuwe Regentes (ooit het grootste overdekte zwembad van Europa, waar menig Hagenaar zijn zwemdiploma heeft behaald).

Dit was het eerste Haagse Sport Debat voor professionals in de sportbranche en voor bestuurders en beleidsadviseurs van de gemeente Den Haag. Honderd aanwezigen waren gisteravond bijeen. Het debat werd gehouden om het nut en de noodzaak van sport voor alle Hagenaars te benadrukken. Het sportaanbod moet gestimuleerd worden; daarom ging de gemeente op basis van pittige vraagstellingen het debat aan met professionals uit de sportbranche.

Het debat werd geopend door wethouder Sport Rabin Baldewsingh. Het is zijn missie om alle Hagenaars aan het sporten te krijgen met de campagne Heel Den Haag Sport. “Den Haag is een echte sportstad. We hebben in onze stad het Hofbad, het Zuiderpark, de Uithof en het Kyocera stadion. Maar het is vooral mijn droom om iedereen te laten deelnemen aan sport. Sporten zorgt voor verbondenheid, een betere gezondheid en vooral voor meer plezier. Er is maar één manier om dat te realiseren en dat is als we het samen doen met jullie: de sportaanbieders, onderwijsinstellingen en welzijnsorganisaties.”

Richard Kaper, hoofd sportparticipatie bij NOC*NSF, luidde de avond in met goed nieuws. Sport is populair en de deelname aan diverse sporten groeit. Maar de moeilijkheid zit vooral in het vasthouden van leden. Daar ligt voor verenigingen een kans om nog meer winst op te halen.

Daarna ging het Lagerhuis Sportdebat van start om standpunten, ervaringen en oplossingen uit te wisselen. Stellingen als ‘De prestatiecultuur in veel sportorganisaties jaagt uiteindelijk sporters weg’ en ‘de gemeentelijke sportaccommodaties zijn te duur’ leidde tot kritische geluiden en interessante ervaringsvoorbeelden.

De jury bestond uit Paul Broekhof – directeur Sport Gemeente Den Haag, Rex von Winckelmann – directeur Stichting werkgevers Sportclubs Den Haag, Carola Uilenhoed -voormalig judoka en lid van de Sportadviesraad en Bart Volkerijk – directeur Sportservice Zuid-Holland. Debatwinnaar van de avond werd Hans Willink, columnist en redacteur van Den Haag Centraal, die dankzij zijn opvallende mening en persoonlijke inbreng voor de meeste reuring zorgde.

De avond werd door wethouder Rabin Baldewsingh afgesloten met een prijsvraag van 5000 euro. Hij daagde de aanwezigen uit om met ideeën te komen om nog meer Hagenaars te laten bewegen. Het winnende voorstel zal deze zomer ten uitvoer worden gebracht met het prijsgeld. Zowel commerciële als niet-commerciële sportaanbieders kunnen hun idee voor 1 april inzenden bij de gemeente Den Haag.

De aftrap van de campagne ‘Heel Den Haag sport – sport zit in iedereen’, is inmiddels flink in gang gezet. De website heeldenhaagsport.nl geeft Hagenaars een aanzet met inspirerende blogs, vlogs, tips, een sporttest en een Challenge die op 1 maart van start gaat om gemotiveerd te raken (weer) aan een sport te beginnen. Nu is het aan de sportaanbieders, welzijnsorganisaties en onderwijsinstellingen om ook mee te doen en met hulp van de gemeente Den Haag sporten voor iedereen leuk, toegankelijk en betaalbaar te maken

Alle foto's van het succesvolle Haagse Sport Debat met enthousiaste deelnemers.Foto's met dank aan Richard Peter MulderFeel free to tag… #SportZitInIedereen

Geplaatst door Heel Den Haag Sport op Dinsdag 1 maart 2016