Vraag om sport support

Bewegen is goed voor iedereen, dus ook als je een lichamelijke handicap hebt. Sporten helpt namelijk om je grenzen te verleggen, zowel lichamelijk als mentaal. Dat geldt zeker als je minder valide bent. Er zijn alleen wel wat extra dingen waar je op moet letten als je lichamelijk gehandicapt bent. Is de sportvereniging rolstoeltoegankelijk? Is er extra begeleiding aanwezig? Moet het materiaal om mee te sporten worden aangepast? In Den Haag zijn er behoorlijk wat verenigingen opgericht die het voor mensen met een handicap mogelijk maken om aan sport te doen. Heb je advies nodig welke sporthulpmiddelen je nodig hebt, hoe je het vervoer naar een sportclub regelt en een eventuele vergoeding daarvoor, dan kun je met je vragen terecht bij de afdeling Sportsupport van de gemeente Den Haag.

Sportaanbod voor mensen met een beperking in de ‘Sport op Maat’ gids

Gemeente Den Haag heeft het volledige aanbod voor mensen met een beperking verzameld in een gids. Het maakt jongeren en volwassenen met een beperking, chronisch zieken, hun familie en hulpverleners makkelijker om een geschikte sportvereniging te vinden. De gids is hier als pdf te downloaden.

Nog meer hulp

  • Voorall: kenniscentrum en belangenbehartiger voor Hagenaars met een beperking.
  • Fonds gehandicaptensport: subsidie en advies op het gebied van gehandicaptensport voor particulieren, bedrijven en verenigingen.
  • Gehandicaptensport Nederland: de sportbond voor een aantal aangepaste sporten. Daarnaast is er veel praktische informatie voor gehandicapte sporters op de website te vinden.
  • Onbeperkt sportief: kenniscentrum voor (lokale) overheden, organisaties en particulieren. U vindt op deze website bij ‘vervoersregeling’ een uitleg over de tegemoetkoming voor het sportvervoer van mensen met en beperking.
  • MEE Nederland: ondersteuning van mensen met een beperking in alle leefgebieden en leefstijlen.
  • Ieder(in): koepelorganisatie en belangenbehartiger voor organisaties die zich inzetten om mensen met een beperking optimaal te laten meedoen in de samenleving.
  • Gemeente Den Haag: de gemeente werkt aan projecten voor Haagse sporters met een beperking. Met als doel om sporters en sportverenigingen te ondersteunen en zoveel mogelijk Hagenaars met een beperking, jong en oud, stimuleren om te bewegen en sporten.

Sportdrempelvrij

Als minder valide zul je best wel eens op belemmeringen stuiten bij het bezoeken of gebruik maken van een sportaccomodatie. Om de toegankelijkheid voor alle sporters zoveel mogelijk te bevorderen, en om mensen met een fysieke beperking te laten zien waar je wel zonder problemen terecht kunt, is er de app ‘sportdrempelvrij’. Met deze app kun je sportaccommodaties beoordelen op hun toegankelijkheid, bereikbaarheid en bruikbaarheid voor zowel sporters als toeschouwers. Met deze app kun je zien wat anderen van het zwembad, voetbalveld of tennisbaan bij jou in de buurt vinden, of je kunt je zelf uitspreken hoe toegankelijk het voor jou is.

Beweegcoach

Een beperking kan het lastig maken om een sport te vinden die bij je past. Kom je er zelf niet uit, dan is een beweegcoach misschien wat voor jou. De gemeente en MEE Zuid-Holland Noord werken samen aan dit project.  De beweegcoach is bedoeld voor inwoners van Den Haag met een lichamelijke, verstandelijke, psychische of zintuiglijke beperking, een vorm van autisme of een chronische ziekte. De beweegcoach kijkt naar wat je leuk vindt, wat je kunt en zoekt daar een passende sport bij. De beweegcoach is er om jou te ondersteunen, begeleiden, stimuleren en om eventuele drempels weg te nemen. Aan een beweegcoach zijn geen kosten verbonden. Kijk hier de informatie video om te zien hoe het werkt en op welke manier je contact kunt opnemen.

Wist je dat…

Er heel veel sporten zijn die heel geschikt zijn voor minder validen? Of zelfs speciaal bedacht zijn voor mensen die minder valide zijn? Een greep uit de sporten die je kunt doen zijn:

Dit is een sport voor mensen met een motorische beperking. Het lijkt een beetje op jeu de boules; het is dus een mikspel dat veel tactisch inzicht vereist. Toch is boccia niet ‘zomaar een spelletje’. Het is een sport met een landelijke competitie, kampioenschappen, een speciale trainersopleiding en een nationaal team dat dagelijks traint om zich voor de Paralympische spelen te kwalificeren. Boccia kan echt door iedereen gespeeld worden, ook als je een zware lichamelijke handicap hebt, want spelers die te weinig kracht hebben om te gooien kunnen gebruik maken van een goot als hulpmiddel.

Goallball is speciaal ontwikkeld voor mensen met een visuele handicap. Het is een sport die je speelt in een team waarbij je behoorlijk op je concentratievermogen en uithoudingsvermogen wordt aangesproken. Goalballspelers dragen een afgeplakte skibril, waardoor ook sporters zonder een visuele beperking deze sport beoefenen. Je speelt het spel in twee helften van 12 minuten met twee teams van maximaal zes personen Door een onderhandse worp wordt de rinkelbal, een 1,25 kg zware bal met een belletje erin, naar het doel van het andere team geworpen. Het doel strekt zich over de volledige breedte van het veld uit. De spelers van het andere team moeten zich op gehoor oriënteren op de bal en proberen de bal uit het doel te houden. Goalball is een internationale sport die op alle niveaus wordt beoefend, van puur recreatief tot Paralympische Spelen.

Incasseren en uitdelen, in dat opzicht is rolstoelrugby niet anders dan gewone rugby. Rolstoelrugby is een teamsport voor mannelijke en vrouwelijke sporters met een handicap. Elke keer als een speler erin slaagt met de bal onder controle over de doellijn van de tegenstander te rijden, scoort het team een punt. Rolstoelrugby wordt gespeeld door sporters met een motorische handicap aan armen en benen. Het wordt daardoor vooral beoefend door mensen met een hoge dwarslaesie, maar ook mensen met een andere motorische handicap kunnen meedoen.

IJshocky op een slee, dat is hoe sledgehockey zich het best laat omschrijven. Het enige verschil is dat je niet op schaatsen staat, maar in een speciaal ijssleetje (de ‘sledge’) zit. Je beweegt je voort met prikstokken in je hand. Die prikstokken worden ook gebruikt om de puck mee te spelen of te schieten. De spelregels van sledgehockey zijn hetzelfde als die van ijshockey.

Dansen kun je ook doen met een fysieke beperking. Het leuke aan rolstoeldansen is dat het niet uitmaakt of je minder valide bent of niet. Het is gewoon voor iedereen die zin heeft om te dansen. Of je nou met een rolstoelpartner danst, alleen of met een staande danspartner of synchroon met meerdere rolstoelers. Dans in de stijl die je wilt: ballroom, Latijs Amerikaans, of Disco.